Mínim Rajoy

25 de juliol de 2015 1

La Vanguardia 25 juliol 2015

Rajoy no fa res, però dimecres la nova llei de Seguretat Nacional va aprovar-se al Congrés amb els vots del PP, PSOE i UPyD. Pel que fa a nosaltres, el mínim que se’n pot dir és que la llei és una nova excusa per laminar i sostreure competències a les comunitats autònomes. Dic que és el mínim perquè és el que en va dir el diputat d’Unió Antoni Picó.

Se’n poden dir més coses, com ara que la llei crea la categoria ‘situación de interés para la seguridad nacional,” que inclou la genèrica ‘defensa de Espanya’ i els seus valors constitucionals, inclosa la indissolubilitat. La dotzena de pàgines que despleguen la llei són tan genèriques que de fet es podria dir que qualsevol cosa que interessi el govern és una situació d’interès i, en fi, aquesta situació d’interès permet al govern central prendre el control dels mossos d’esquadra i, en general, de qualsevol recurs material de la Generalitat.

Rajoy només llegeix el Marca, però ha presentat una reforma electoral que li permetria obtenir la majoria absoluta de regidors en els municipis on només ha guanyat per majoria pelada. El mínim que se’n pot dir és que es tracta d’una cacicada, que és el que n’ha dit Albert Rivera. Amb els mateixos resultats del 24M, el PP tindria 386 batllies més.

Rajoy és exasperantment inactiu, però el passat 1 de juliol va entrar en vigor la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, i la reforma del Codi Penal (amb el suport del PSOE). El mínim que se’n pot dir ho va dir el conservador Elenter Vigo en el seu blog: la combinació entre la reforma del codi i la nova llei deixa competències dels jutges en mans del govern, atès que han desaparegut les faltes del Codi Penal, i les noves infraccions de la llei de seguretat passen a ser de tipus administratiu. “Está mal y es peligroso,” va dir-hi Vigo.

Però se’n poden dir més coses i menys tècniques, com les que va dir The New York Times en un editorial: “La nova llei mordassa espanyola retorna inquietantment als dies foscos del règim de Franco. No té lloc en un país democràtic.”

Rajoy no es mou ni un mil·límetre per encarar-se a l’independentisme, però des del 2011 el seu govern no ha parat de recentralitzar en tots els fronts. El mínim que se’n pot dir ho va dir el govern de la Generalitat en un informe de 100 pàgines on s’hi veu l’ofec econòmic, polític, legislatiu i social al qual ha estat sotmesa la Generalitat i els seus serveis socials.

Però de l’intent de recentralització se’n poden dir coses pitjors, per exemple el que diu l’informe elaborat el 2013 pel propi govern Rajoy, de títol Reforma de las Administraciones Públicas. Són 730 pàgines dedicades a solucionar les ‘duplicitats administratives’ per la via de donar-ne el control absolut al govern central.

Rajoy no fa res, Rajoy només llegeix el Marca, Rajoy és exasperantment inactiu, Rajoy no es mou ni un mil·límetre. La solució, com sap tothom, és empènyer-lo a reformar la Constitució. Com si li calgués el més mínim.

Etiquetes

Darrers articles

Què ha passat amb la CUP?

Vaig votar la CUP el desembre del 2017, després del Primer d’Octubre. Pensava que podien ser una força per controlar les pulsions destructives dels dos grans partits, que havien fet tot el possible per malbaratar la millor oportunitat que ha tingut Catalunya per treure’s el control d’Espanya del damunt i construir un món propi. Però […]

Per què Puigdemont no serveix per al futur de Catalunya

Puigdemont no serveix pel futur de Catalunya, almenys si el futur que volem no passa per la pacificació i la tornada enrere. La proposta de Puigdemont significa l’acceptació d’una falsa normalitat política que deixa en un calaix l’autodeterminació, convertint-la en una promesa etèria, i camina cap a un Govern autonòmic sense eines per defensar els […]

Propaganda colonial

Aquest anunci és tòxic: “La Generalitat governa bé.” Ve a dir que no hi ha cap problema. Que es pot viure sota aquest règim. Que és millor abandonar tot intent d’assenyalar el conflicte i carències de fons i encarar-los. Vol convèncer-nos que la mort és dolça. Mireu-lo: https://x.com/govern/status/1765721034731253906?s=20 La situació de Catalunya es que està […]

  • Cerca