Història de la igualtat

10 de novembre de 2012 0

(article publicat a La Vanguardia del dissabte 10 de Novembre del 2012)

Segons el China Daily del 17 d’octubre, l’Ajuntament de Pequín ha decidit que a partir del 2013, quan s’instal·lin lavabos públics, se’n faran més per a dones que per a homes. La ràtio serà d’1,5 o 2 lavabos de dones per cada lavabo d’homes. I es recomana que centres comercials, cinemes i restaurants també ho facin.

És una victòria del feminisme asiàtic. La primavera passada, un grup d’estudiants de les universitats de Canton i Pequín van llançar la campanya “Ocupem els lavabos d’homes”, que va causar prou rebombori perquè el Govern reaccionés. A l’Índia, un grup de dones va celebrar el 8 de març ocupant un lavabo d’homes a Manas Chowk. Duien pancartes amb el lema: “Injustícia de bufeta”.

La història de la igualtat escatològica és paral·lela a la de la incorporació de la dona a la vida pública, però la idea d’igualtat ha canviat, mentrestant. A finals del XIX, Bernard Shaw reclamava “vàters per a dones”, i defensava igualtat en la quantitat de lavabos disponibles. Un segle més tard, a finals dels setanta, l’Ajuntament de Nova York va prohibir els lavabos públics de pagament perquè eren discriminatoris amb les dones: com que fer servir els urinaris era gratis, però fer servir els vàters tancats no, les dones pagaven sempre i els homes només de tant en tant. A mitjans dels vuitanta, una organització de dones de Cardiff va començar una campanya per denunciar la insuficiència de lavabos per a dones als edificis públics britànics, incloent-hi estacions, argumentant que perjudicava les mares amb fills petits.

A partir dels anys noranta, però, l’argument va fer un tomb. La igualtat no era ja tants caps tants barrets, sinó que l’estona de cua fos similar. Com que fins i tot si hi ha els mateixos lavabos, sempre hi ha més cua als de dones, la solució és construir-ne més de dones que d’homes. Una de les lleis pioneres va ser la de l’estat de Wisconsin, on s’establia que a més dels edificis de titularitat pública, estadis, oficines i altres espais d’ús públic havien de garantir una “velocitat d’accés” igual per als dos sexes. Una senadora estatal argumentava que abans les dones no anaven tant als estadis, ni prenien tants refrescos. L’any 2005, Nova York va aprovar una llei que establia la ràtio 2 a 1. Tennessee i Texas van seguirla. N’hi ha d’altres: Alaska va triar 2,7 a1, i l’estat de Washington, 4 a 1. La ràtio es calcula per l’estona que uns i altres passem evacuant. Segons el comissari xinès, les dones de Pequín passen una mitjana de 89 segons al lavabo, 2,3 vegades més que els homes (39 segons).

L’evolució indica que ara la igualtat ja no és donar a tothom el mateix sinó tractar diferent allò que és diferent. Torna al Born. Ara fa un any, la meva universitat va fer un pas més en aquesta direcció: va decidir convertir un dels lavabos de cada pis en “gènere inclusiu”, per tal que qualsevol persona, encara que no se senti ni home ni dona, perquè se sent al mig, o se sent a fora, tingui un lloc on poder pixar tranquil·la, sense vergonya i sense cues. Ah, la llibertat.

 

Etiquetes

Darrers articles

Què ha passat amb la CUP?

Vaig votar la CUP el desembre del 2017, després del Primer d’Octubre. Pensava que podien ser una força per controlar les pulsions destructives dels dos grans partits, que havien fet tot el possible per malbaratar la millor oportunitat que ha tingut Catalunya per treure’s el control d’Espanya del damunt i construir un món propi. Però […]

Per què Puigdemont no serveix per al futur de Catalunya

Puigdemont no serveix pel futur de Catalunya, almenys si el futur que volem no passa per la pacificació i la tornada enrere. La proposta de Puigdemont significa l’acceptació d’una falsa normalitat política que deixa en un calaix l’autodeterminació, convertint-la en una promesa etèria, i camina cap a un Govern autonòmic sense eines per defensar els […]

Propaganda colonial

Aquest anunci és tòxic: “La Generalitat governa bé.” Ve a dir que no hi ha cap problema. Que es pot viure sota aquest règim. Que és millor abandonar tot intent d’assenyalar el conflicte i carències de fons i encarar-los. Vol convèncer-nos que la mort és dolça. Mireu-lo: https://x.com/govern/status/1765721034731253906?s=20 La situació de Catalunya es que està […]

  • Cerca