Consens i respostes

05 d'agost de 2013 0

(publicat a política de La Vanguardia del dissabte 27 de juliol del 2013)

L‘informe del Consell Assessor per la Tansició Nacional sobre com fer una consulta té dues virtuts. Una, que els autors provenen de tradicions divergents: autonomistes, federalistes, confederalistes i sobiranistes. Que el debat l’hagi presidit un ex-vicepresident del TC i que els experts l’hagin liderat ho resumeix tot. I l’altra, que l’informe respon a coses concretes, i clarifica que si no es fa la consulta serà per raons polítiques, no jurídiques.

De les respostes, en destaco 17:
1. Segons els resultats electorals i els estudis sociològics homologats, hi ha un mandat popular per fer la consulta? Sí.
2. Hi ha raons empíriques, (institucionals, històriques o culturals), que indiquin que el mandat és raonable? Sí.
3. Celebrar-la és coherent amb els principis, drets i pràctiques de les democràcies actuals, inclosos els principis del federalisme, el liberalisme, l’igualitarisme i la superació de conflictes? Sí.
4. Existeixen maneres de celebrar la consulta dins del marc de la legalitat d’Espanya? Sí.
5. I procediments de la UE per a convocar-la? No.
6. La consulta i les alternatives són lícites en la UE i l’ordenament internacional? Sí.

7. Per a coincidir amb la legalitat i les pràctiques internacionals, com ha de ser la pregunta? Clara, neutral, i que no produeixi efectes equívocs: “la fórmula més garantista és la de la pregunta directa sobre el vot favorable o no al fet que Catalunya esdevingui un Estat independent.”(p.82)

8. Per tal d’obeïr el mandat popular, respectar les restriccions legals i garantir la neutralitat, la professionalitat i l’eficàcia de la consulta, quin és el dia òptim per a celebrar-la? Els dos primers diumenges de setembre del 2014.

9. Segons el dret i les pràctiques habituals a Espanya i a fora, i tenint present la transcendència de la qüestió i els incentius abstensionistes, cal establir qüòrums i majories? No. Però se’n pot reforçar la legitimitat política si s’exigeix la participació de la majoria del cens.
10. Cal un organisme que garanteixi que totes les opcions arribaran a la gent en peu d’igualtat? Sí.
11. La consulta té efectes jurídics? No automàticament.
12. En té de polítics? Sí.
13. Tenen les institucions de l’Estat la potestat de vetar les cinc vies legals cap a la consulta? Sí.
14. Hi ha vies alternatives si es prohibeix la consulta? Sí, després d’haver explorat  formalment les vies d’acord amb les Corts i el govern central, unes eleccions en què els partits que ho vulguin explicitin si faran l’Estat independent o no.
15. Hi ha arguments legals per a suspendre aquestes eleccions? Sí, febles i d’aplicació molt dràstica.
16. Hi ha alternativa si es suspenen? Sí, una declaració unilateral i una consulta posterior; o bé mediació internacional i consulta.
17. Tenen les institucions de l’Estat instruments legals per encausar penalment el President de la Generalitat? Sí, sempre que se’n faci una interpretació semàntica ad hoc i ad hominem.

Etiquetes

Darrers articles

Per què deixo d’escriure a l’Ara

Avui he comunicat a direcció i propietat que deixo de col·laborar al diari Ara. Deixo d’escriure a l’Ara perquè la propietat ha decidit que no es publicaran els anuncis que criden a votar en el referèndum de l’1 d’Octubre. Després que alguns accionistes, la redacció i alguns col·laboradors haguem expressat el nostre desacord, sembla que […]

Els nois dels encàrrecs

(L’ARA m’ha informat que no poden publicar aquest article per “no fer campanya a favor d’una candidatura a través dels col·laboradors.” Per això el penjo aquí.) Una generació és sobretot un projecte. Però conec un paio de la meva generació que ha escrit resolucions parlamentàries —de les “històriques”— perquè no hi havia cap diputat amb […]

Feixisme antisistema

(publicat a La Vanguardia l’11 d’Octubre del 2016). El debat de diumenge a la nit es pot resumir amb tres titulars. Clinton va guanyar-lo. Trump va sobreviure a l’espiral destructiva dels darrers dies. I el debat va ser violent i denigrant. Però també es van poder veure els dos debats de fons que divideixen el […]

  • Cerca