Exoajuda

27 de febrer de 2015 1

La Vanguardia 27 de febrer 2015

Volia escriure a favor de l’autoajuda. Si necessites relats pseudoesotèrics, si vols que et diguin que pots crear-te un món propi o si t’encanten les cadenes de metàfores psicològiques, i tot plegat dóna sentit a la crueltat i absurditat del món, endavant les atxes. Cal reivinidicar la riquesa narrativa en qualsevol dels seus gèneres.

Reconec que volia rebolcar-me en l’absoluta irrellevància dels debats als quals ens dediquem els estudiants i professors de Filosofia. I quan dic irrellevància vull dir indiferència. Ni el món del cafè matinal i del treure’s un moc en un semàfor ni l’acadèmia més puntera en volen saber res de les nostres exquisideses.

També volia abaixar-me els pantalons. Durant anys he obtingut un gran plaer d’assenyalar l’autoajuda com la prova d’una amarga decadència: tanta escola obligatòria per acabar llegint Coelho. Així defensava el meu gremi. El gremi de la frase entortolligada i el pensament infinit, el gremi de quan una pregunta només et duu a una altra pregunta.

Però si tenir poder significa tenir raó, un autor que digui quatre eslògans suats sobre l’autocreació del jo té més raó que els meus 15 anys d’estudiar textos impenetrables. Igual amb la política: mira els eslògans dels nous, tots trets de l’autoajuda.

Estava a punt de rendir-me, i amb alegria.

Fins que l’altre dia, al metro, vaig veure una bossa del Chipotle amb un conte del Coelho imprès. Chipotle és una cadena de menjar ràpid mexicà, molt popular a Nova York. En arribar a casa vaig entrar al web i vaig veure que és una campanya que es diu -atenció- “Cultivant pensament”. Als gots, estovalles i bosses de paper hi estampen textos de menys de tres minuts que han encarregat a 21 escriptors (inclòs Ruiz Zafón). Ho edita el famosíssim escriptor de Brooklyn Jonathan Safran Foer.

Tot molt bé, però vaig llegir els textos. Encarnen el tonet autoajúdic, aquesta falsa reflexió senzilla i misteriosa sobre el sentit de la vida i la reconciliació amb un mateix. I així és com gràcies a Chipotle em sento reconciliat amb el menyspreu, un menyspreu desacomplexat, alegre i combatiu.

Em fa l’efecte que si del que es tracta és de trobar una mica de sentit i de viure amb menys dolor, i el que necessites és un ansiolític moral, tira i que et vagi bé. Si, en canvi, prefereixes enforontar-te a artefactes culturals moralment ambigus, perdre’t menys coses i pagar el preu de l’excés, endavant.

Però, posats a fer diagnosi de la civilització, el moment en què el producte espiritual més exitós de les darreres dècades és el suport publicitari dels burritos ha de ser el moment en què ha esgotat el seu poder i en què tothom el consumeix sabent que és una merda per passar l’estona. Que Coelho hagi acabat embolicant un taco em sembla un d’aquells rars moments en què el cinisme i l’alegria es toquen. Potser no hem d’abandonar tota esperança, que és una forma modesta i gens autoajúdica de dir que no n’hi havia per a tant.

Etiquetes

Darrers articles

Per què el compromís d’Ernest Maragall és una bomba de fum

Continuació d’aquest fil de twitter. Maragall vol fer entrar Valls en contradicció, per quin motiu? No té cap frontera amb C’s, només l’hi serveix per centrar la campanya a una batalla ERC-C’s i evitar-se col·lisions amb Colau, que és la frontera que vol conquerir. Per fer-ho necessita obviar els conflictes de fons de la ciutat, […]

La primera desobediència són les primàries. Resposta a Andreu Barnils

Les primàries serveixen per independenditzar d’Espanya el sistema de partits. Són la primera desobediència, la de desobeir els partits i les institucions catalanes. A més ens ajuden treballar el llegat de l’octubre per tal que la llibertat amb què la gent va defensar les urnes contra la policia espanyola i contra l’ambiguitat dels politics catalans […]

Per què deixo d’escriure a l’Ara

Avui he comunicat a direcció i propietat que deixo de col·laborar al diari Ara. Deixo d’escriure a l’Ara perquè la propietat ha decidit que no es publicaran els anuncis que criden a votar en el referèndum de l’1 d’Octubre. Després que alguns accionistes, la redacció i alguns col·laboradors haguem expressat el nostre desacord, sembla que […]

  • Cerca