Ona expansiva

15 de maig de 2015 2

La Vanguardia 16 maig 2015

Les bombes no discriminen. Si a Barcelona o a Sabadell o a Tarragona caigués un atemptat tocaria a qui hi passés pel davant, sense preguntar preferències polítiques o la marca del vermut. És per l’elemental naturalesa de l’ona expansiva que la denúncia dels Mossos davant l’Audiència Nacional és un mirall tan net.

Denuncien els Mossos que la Policia nacional va alertar un grup de terroristes que els estaven investigant. Segons Antonio Baquero i Mayka Navarro, d’El Periódico, els missatgers, informants de la Policia, ho van confirmar davant del jutge. També el mosso que es jugava la vida infiltrat a la cèl·lula. Del ministre responsable, Jorge Fernández Díaz, en tenim esforços lakoffians. Mentre el dia de la detenció vinculava sobiranisme i gihadisme, dijous, enmig de la tempesta, va declamar: “La lluita antiterrorista i la política antiterrorista han de ser d’Estat i no es poden deixar en mans dels que no tenen el més mínim sentit d’Estat”. Lluita i política: distingibles.

És una batalla diplomàtica. A fora preocupa esbrinar si l’Estat català seria tan o més efectiu que l’espanyol contra el terrorisme. Barcelona, la quarta ciutat no capital amb més consolats -Nova York, Hong Kong, Hamburg-, és al tauler. El reportatge sobre agents estrangers comprant al Bonpreu, com tantes rugositats del país, no té qui l’escrigui.

Les declaracions del ministre són l’afany de Rajoy. L’Estat que ens guarda les ciutats les tracta com els agents estrangers de la novel·la que encara no s’ha escrit: primer la política. I la claca local o ho amaga o celebra l’oprobi: primer la política.

És recurrent: la prioritat dels governs estatals no ha estat mai, a Barcelona, Sabadell o Tarragona, la més elemental de les raons d’Estat, que és la vida, sinó l’actual mercadeig d’interessos i covardies, a tant la llentia. Encara col·laborem i anem perdent. Mira els ports: tresors geogràfics, abismes geopolítics. Mira l’aeroport, Rodalies, el corredor de mercaderies. Els entorns metropolitans de Tarragona i de Barcelona (la quarta aglomeració urbana del continent i la tercera del Mediterrani) serien turbina logística del sud d’Europa. Però preferim discutir del lèxic d’Ada Colau, en lloc dels silencis dels candidats. La culpa, com la cosa, és nostra.

El món és de ciutats accelerades, vitals, reconciliades amb la seva personalitat, amb marge per trair-se: col·lisions d’electrons i neurones, llum i llibertat. Però una Barcelona així és una amenaça, desplaçaria el centre de poder -també endins- i l’ona expansiva arribaria fins a València, Saragossa i Perpinyà. Ens manca una ambició a l’altura, catalufos.

Les bombes, com la prosperitat, no hi entenen, de preferències ideològiques, però els ministres sí. I els alcaldes també.

Etiquetes

Darrers articles

Què ha passat amb la CUP?

Vaig votar la CUP el desembre del 2017, després del Primer d’Octubre. Pensava que podien ser una força per controlar les pulsions destructives dels dos grans partits, que havien fet tot el possible per malbaratar la millor oportunitat que ha tingut Catalunya per treure’s el control d’Espanya del damunt i construir un món propi. Però […]

Per què Puigdemont no serveix per al futur de Catalunya

Puigdemont no serveix pel futur de Catalunya, almenys si el futur que volem no passa per la pacificació i la tornada enrere. La proposta de Puigdemont significa l’acceptació d’una falsa normalitat política que deixa en un calaix l’autodeterminació, convertint-la en una promesa etèria, i camina cap a un Govern autonòmic sense eines per defensar els […]

Propaganda colonial

Aquest anunci és tòxic: “La Generalitat governa bé.” Ve a dir que no hi ha cap problema. Que es pot viure sota aquest règim. Que és millor abandonar tot intent d’assenyalar el conflicte i carències de fons i encarar-los. Vol convèncer-nos que la mort és dolça. Mireu-lo: https://x.com/govern/status/1765721034731253906?s=20 La situació de Catalunya es que està […]

  • Cerca