A l’inrevés

26 de novembre de 2012 0

(article publicat a La Vanguardia del dissabte 24 de novembre del 2012)

El 6 de novembre passat, a banda d’escollir Barack Obama, 33 senadors, tots els congressistes i 13 governadors, als EUA es van celebrar 176 referèndums en 38 estats i una consulta no vinculant a Puerto Rico. Les preguntes més repetides en els referèndums eren sobre impostos, normatives de l’Administració, permisos perquè els estats puguin endeutar-se, el sistema judicial local i qüestions penals.

Amb tot, els més cèlebres van ser els que preguntaven pel matrimoni gai, per la llei sanitària d’Obama i per la legalització de la marihuana. Els votants dels estats de Washington, Maine i Maryland van aprovar el dret de les parelles homosexuals a casar-se legalment. A Minnesota, en canvi, el referèndum era per esmenar la Constitució per tal que definís el matrimoni com una unió entre home i dona: van perdre. A partir d’ara ja hi ha 9 estats que permeten el matrimoni gai, a banda de la capital federal, Washington DC, que no té estat. Però és la primera vegada que aquest dret es decideix per referèndum als EUA.

A Alabama i a Florida es preguntava per la llei sanitària d’Obama. A Alabama va guanyar la posició contrària a l’aplicació de la llei, a Florida van perdre. Veurem com acaba, perquè el resultat ensenya un conflicte de competències entre l’administració federal i l’estatal en la qüestió sanitària que és present en molts d’altres estats controlats pels republicans.

Els votants de l’Estat de Washington i Colorado van votar a favor de la legalització de l’ús lúdic de la marihuana. A Oregon, una mesura similar va perdre. Hi ha molts estats que fa temps que han aprovat l’ús mèdic de la marihuana –el mateix 6 de novembre, a Massachusetts, van aprovar-ho en referèndum–, però Washington i Colorado són els primers a impulsar una legislació que els fa més permissius que els Països Baixos. Tot i que continua com a droga il·legal segons la llei federal, els dos governs estatals han eliminat les disposicions penals i han instaurat regulacions per la compravenda. Es preveuen ingressos importants gràcies als impostos que es pagaran en cada transacció.

A Puerto Rico el referèndum era consultiu. Constava de dues parts. La primera preguntava si els porto-riquenys volen continuar amb el seu estatus actual, semicolonial. La segona oferia tres opcions: ser un estat independent, ser el 51è estat de la unió o ser un estat lliure associat. A la primera pregunta, van guanyar els que volen un canvi. A la segona, els que volen ser el 51è estat. Però entre la primera i la segona pregunta hi ha una diferència de participació de mig milió de persones. Presumiblement, són votants que volen un canvi, però cap dels proposats. A més, el governador que va impulsar aquest referèndum va perdre les eleccions el mateix dia –tot i guanyar el referèndum–, i el nou governador diu que el resultat és massa confús per treure’n conclusions.

L’únic objectiu d’aquest article és alliberar el pensament de les eleccions de demà.

Darrers articles

L’espanyolització i els espanyolitzadors

TV3 hauria de ser la televisió en català. De l’espectador només se n’hauria de pressuposar que entén o vol entendre el català. No s’hauria de fer cap altra presumpció. Sigui d’algun territori de parla catalana, sigui un català que viu a fora i educa els seus fills en català i en la llengua del seu […]

Més enllà d’aquestes eleccions

Una manera d’entendre tot el que ha passat els darrers cinc anys, potser l’única manera que fa que tot sembli tenir una mica més de sentit, és acceptar que qui realment va enviar els polítics catalans a la presó i a l’exili vam ser nosaltres, el poble, quan vam desbordar el pessebre que tenien preparat […]

La confessió

[Capítol inèdit del llibre La Supèrbia (Fragmenta 2020)] Quan vaig publicar La Supèrbia vaig haver de retallar-ne uns quants capítols per raons d’espai. Aquest el vaig treure perquè era massa llarg i no volia retallar-lo. Segurament el refaré epr algun altre projecte, però aquí es en deixo la versió crua sense retocar que vaig treure […]

  • Cerca