Autobots

19 de desembre de 2014 0

La Vanguardia 19 desembre 2014

Gràcies a The Economist m’assabento que a finals de setembre un comitè d’experts va presentar al parlament europeu un document que duu per nom RoboLaw. Contra el que el nom indica, no és una llei sobre la corrupció ni sobre com apujar els impostos. És sobre com regular els robots.

Com que la tecnologia avança que és una barbaritat, el legislador europeu ha decidit fer-se preguntes difícils sobre les relacions home-robot abans no sigui massa tard, i la dependència de la humanitat vers la màquina ens causi problemes. Sorprenentment, no parlen del candy crush en cap de les 215 pàgines del pdf. Els temes principals són els cotxes que es condueixen sols, la cirurgia executada per ordinadors i les pròtesis robòtiques.

El document comença amb gran elegància provant de definir què és un robot i ja d’entrada avisa que hi ha definicions variades i contradictòries tant en l’àmbit científic com en el popular. En el comitè que ha elaborat el document hi ha filòsofs (què esperaves), i es nota en frases com aquesta: “la naturalesa del robot es refereix a la manera en què un robot es manifesta o existeix.” (Som els millors). Però el document aposta per la definició més habitual: un robot és una màquina autònoma capaç d’executar accions humanes.

No entro en els problemes d’aquesta definició perquè és divendres i probablement des del segon paràgraf, estimat lector, vols anar-te’n a jugar al candy crush i no vull molestar-te innecessàriament. El document es fa preguntes sobre el sentit de la llibertat un cop tenim software incorporat a la nostra naturalesa. Si un cotxe autònom té un accident, ¿qui en té la culpa? Si una pròtesi ciborg no funciona i causa un estrall, o una operació liderada per un ordinador acaba com les que s’ha fet la Belén Esteban, ¿qui se’n fa responsable?

El més interessant són les conclusions. Els experts renuncien a legislacions universals tan típiques de la literatura de ciència-ficció (Asimov, et al.) perquè aquesta mena de preceptes legals que intenten abastar tots els casos imaginables acaben resultant restrictius. Curiosament, a mi, aquesta idea em sembla universal -els principis que intenten incloure-ho tot són restrictius-. Però en el cas dels robots i altres tecnologies al·lucinants (com ara el candy crush), es veu molt clarament. Tots sabem que la imaginació dels legisladors, fins i tot els del parlament europeu, sempre és inferior a la dels que acaben creant meravelles tecnològiques. Els experts temen que una legislació massa omnipotent podria desincentivar la innovació. I que als europeus només ens faltaria això.

Així doncs, el document aposta per això que s’anomena “solucions ad hoc”. Que vol dir cas per cas. L’objectiu és deixar marge a la llibertat creativa, incentivar el risc i provar de solucionar els problemes quan vagin apareixent. És una idea tan antiga com interessant per a la UE. Aviam si als futuròlegs de les expulsions, entre partides de candy crush, els entra al cap.

Etiquetes

Darrers articles

Més enllà d’aquestes eleccions

Una manera d’entendre tot el que ha passat els darrers cinc anys, potser l’única manera que fa que tot sembli tenir una mica més de sentit, és acceptar que qui realment va enviar els polítics catalans a la presó i a l’exili vam ser nosaltres, el poble, quan vam desbordar el pessebre que tenien preparat […]

La confessió

[Capítol inèdit del llibre La Supèrbia (Fragmenta 2020)] Quan vaig publicar La Supèrbia vaig haver de retallar-ne uns quants capítols per raons d’espai. Aquest el vaig treure perquè era massa llarg i no volia retallar-lo. Segurament el refaré epr algun altre projecte, però aquí es en deixo la versió crua sense retocar que vaig treure […]

Per què sempre estem parlant de llibertat

Escric aquest article com a resposta llarga a un seguit de gent amb qui en les últimes hores he intercanviat opinions per tuiter. Una de les més representatives, tot i que han estat desenes, podria ser la del Tatxo Benet, que ha dit:  «la discusió no és en aquests moments sobre llibertats. El que cal […]

  • Cerca