B38

07 de setembre de 2013 0

(publicat a La Vanguardia del dissabte 31 d’Agost del 2013)

Per anar a treballar agafo l’autobús B38. Hi pujo en un dels extrems del trajecte, a Queens, i en baixo a la parada final, davant dels jutjats de Brooklyn. 50 minuts. Els autobusos a Nova York compensen les dues grans carències del metro: hi ha molt poques estacions adaptades per a la gent que li costa pujar i baixar escales, i les línies segueixen un esquema quasi radial, amb Manhattan al centre.

La primera dificultat fa que els autobusos siguin el transport preferit dels usuaris de la cadira de rodes i que vagin plens de gent gran, amb caminador i una mala llet sideral. Els busos estan magníficament adaptats per a aquestes necessitats: tenen espais reservats i rampes elevadores. El disseny radial de metro obliga a passar per Manhattan, fer diversos transbordaments i malgastar una eternitat per anar de Queens a  Brooklyn, que són barris que es toquen. Els autobusos t’eviten l’odisea. Aquests dos barris concentren els salaris més baixos de la ciutat. Així que si vius a Queens i has d’anar a treballar a Brooklyn en el B38 és probable que el teu sou sigui lamentable.

Si hagués de destacar elements comuns entre els meus companys de peixera diria que gasten millor en telefonia que en menjar. La majoria tenen sobrepès, que és una característica dels pobres de NY. El menjar merdós i industrial és molt més econòmic que la verdura o el peix. La tendència a menjar patates fregides amb flaires agredolces i a donar-les de berenar als fills, però, crec que té poc a veure amb la literalitat del preu. Ho dic perquè, dins el bus, moltes de les mares que alimenten els fills a base de conservants i colorants calculo que els van tenir entre els 15 i els 18 anys. Se les veu cansades de tot.

El mòbil és l’altre element comú i diferencial respecte el transport sota terra, on no hi ha cobertura. Tothom té Internet i passa el trajecte en silenci, enviant missatges, tafanejant el Facebook, jugant a videojocs. Al metro és més habitaul veure-hi e-books i lectors diaris de la Bíblia i l’Alcorà. Com menys cobertura, més devoció.

El principal avantatge de fer la línia sencera és poder apreciar com canvia la població. Si passes per un barri jueu ortodox, veus pujar i baixar adolescents amb l’últim botó de la camisa cordat que llegeixen la Guia de supervivència de l’adolescent jueva, tot un best seller, constato. Si passes pel micro-barri on viuen els equatorians d’Imbabura, pots sentir parlar quítxua. Si passes per la zona més negra, pots catalogar les esplèndides estratègies que els afro-americans desenvolupen per domar-se els cabells. Al vespre, abunden les dones llatines, carregades de bosses, i els policies municipals, que tornen de treballar. Normalment sóc l’únic representant de la raça caucàsica.

Una estudiant d’infermeria de l’illa de Trinitat em pregunta quin és aquest idioma que llegeixo (llegia Baltasar Porcel). No saps on t’has ficat, penso. 35 minuts després observa: “o sigui que no ets només blanc”.

Darrers articles

Més enllà d’aquestes eleccions

Una manera d’entendre tot el que ha passat els darrers cinc anys, potser l’única manera que fa que tot sembli tenir una mica més de sentit, és acceptar que qui realment va enviar els polítics catalans a la presó i a l’exili vam ser nosaltres, el poble, quan vam desbordar el pessebre que tenien preparat […]

La confessió

[Capítol inèdit del llibre La Supèrbia (Fragmenta 2020)] Quan vaig publicar La Supèrbia vaig haver de retallar-ne uns quants capítols per raons d’espai. Aquest el vaig treure perquè era massa llarg i no volia retallar-lo. Segurament el refaré epr algun altre projecte, però aquí es en deixo la versió crua sense retocar que vaig treure […]

Per què sempre estem parlant de llibertat

Escric aquest article com a resposta llarga a un seguit de gent amb qui en les últimes hores he intercanviat opinions per tuiter. Una de les més representatives, tot i que han estat desenes, podria ser la del Tatxo Benet, que ha dit:  «la discusió no és en aquests moments sobre llibertats. El que cal […]

  • Cerca