Decadent Espanya

12 de desembre de 2015 0

Tu saps que un sistema polític ha tocat fons quan en un moment crític de la seva història no és capaç de produir cap projecte que solucioni els problemes fonamentals, quan ningú, des de cap altaveu o posició de poder, té prou imaginació i audàcia per posar al centre de la conversa les raons de la decadència.

La crisi econòmica no és una circumstància fruit de la crisi internacional. És una esmena a la totalitat als anys de bonança. La bonança mai no va ser la conseqüència de les coses ben fetes, d’un entorn econòmic robust o d’un entramat institucional just. Era només la conseqüència del creixement d’altres països. Quan va esquerdar-se, les carències d’Espanya van quedar al descobert, i ja era massa tard.

El moment és crític perquè la crisi econòmica és només la més vistosa de les tragèdies. Les institucions espanyoles s’han mostrat incapaces d’escoltar el pols de la història: ni educativament ni tecnològicament ni políticament ni… han sabut reaccionar a l’atzucac històric d’Europa. L’economia, la democràcia, les relacions humanes estan canviant, i Espanya no proposa res més que seguir sent com sempre, a l’espera de temps millors. Però cada cop és menys capaç d’aprofitar els bons contextos.

La decadència és inexorable perquè no hi ha cap indici que ni els partits ni les relacions de poder que representen puguin desfer la soga. El PP i el PSOE, per descomptat, assagen variacions del passat perquè és el seu món. I si mires el programa de Ciutadans tot el reformisme és maquillatge, i la resta és un enduriment de l’estatisme centralista secular, xop de passat, incapaç d’alliberar les forces del futur. La visió d’Espanya de Rivera, desmemoriada i superficial, és justament la que ens ha dut fins aquí.

Fins i tot l’excepció que podria haver estat Pablo Iglesias ha caigut del costat del simulacre, com es va poder comprovar en el minut final del debat de La Sexta/A3 quan va llistar primer els casos de corrupció més estridents de la telecràcia i després va abandonar-se al sentimentalisme de classe. Iglesias va començar assenyalant el cor de la bèstia, però ha decidit acceptar el decorat. Ara que sembla que perdrà, torna a dir algunes veritats. Però el cost de comprar-li les veritats és tan alt ideològicament que gairebé sembla un segrest.

El que semblava ser una crisi del règim és només una crisi de partits: el règim és sòlid, per ara. I cap partit, nou o vell, no es pot permetre el luxe de voler canviar.

Canviar significaria acceptar que Espanya és molt diferent de la que l’Estat s’entesta a construir des de… poseu-hi la data. Des de Catalunya això es veu molt bé perquè s’aprecia el cost econòmic i polític que tots paguem per les inseguretats territorials espanyoles i per la indiferència cap a la realitat. Som la prova del cotó. Però aquesta mateixa ceguesa voluntària és present en tots els àmbits. I no hi ha res en aquesta campanya que indiqui que ha de canviar. Les relacions de forces resultants, en el context, són irrellevants.

Etiquetes

Darrers articles

Què ha passat amb la CUP?

Vaig votar la CUP el desembre del 2017, després del Primer d’Octubre. Pensava que podien ser una força per controlar les pulsions destructives dels dos grans partits, que havien fet tot el possible per malbaratar la millor oportunitat que ha tingut Catalunya per treure’s el control d’Espanya del damunt i construir un món propi. Però […]

Per què Puigdemont no serveix per al futur de Catalunya

Puigdemont no serveix pel futur de Catalunya, almenys si el futur que volem no passa per la pacificació i la tornada enrere. La proposta de Puigdemont significa l’acceptació d’una falsa normalitat política que deixa en un calaix l’autodeterminació, convertint-la en una promesa etèria, i camina cap a un Govern autonòmic sense eines per defensar els […]

Propaganda colonial

Aquest anunci és tòxic: “La Generalitat governa bé.” Ve a dir que no hi ha cap problema. Que es pot viure sota aquest règim. Que és millor abandonar tot intent d’assenyalar el conflicte i carències de fons i encarar-los. Vol convèncer-nos que la mort és dolça. Mireu-lo: https://x.com/govern/status/1765721034731253906?s=20 La situació de Catalunya es que està […]

  • Cerca