El mecanisme

12 d'abril de 2014 1

La Vanguardia 28 de Març 2014

Els meus alumnes, als examens, citen Darwin amb el mateix mecanisme mental amb què podrien citar la Bíblia. Consti que l’examen no és sobre Darwin, però consti també que l’assignatura s’hi presta. Es diu teories de la naturalesa humana i és de segon de llicenciatura, obligatòria per a totes les carreres: visca la meva universitat. Implica que no la cursen per gust, ni hi tenen un especial interès. Els recursos de què disposen són escassos, l’horitzó de referències és estret, i encara no en saben prou de les seves disciplines per a construir un discurs basat en les seves perspectives professionals. Tenen Darwin.

A més, cada semestre tinc creacionistes. I en algun moment o altre, hi ha marro amb els darwinistes. El debat en ell mateix és irrellevant perquè bàsicament reprodueixen altres discussions que han vist a la tele, a la parròquia, a l’institut o a casa. El factor essencial és que, amb excepcions, ni coneixen ni entenen què és l’evolucionisme, ni què va escriure Darwin. Citen Darwin com un argument d’autoritat, com podrien citar el Papa Francesc.

Per escrit, gairebé sempre citen l’expressió ‘la supervivència del més apte,’ que després interpreten segons els interessos del moment, és a dir, depenent de si s’han d’enrotllar sobre aquest o l’altre filòsof. En les discussions orals, però, persegueixen justificar-se la vida, la família, el comportament. L’interpreten com els ve, i l’ajusten segons si estan passant una època més cínica o si estan enamorats.

La relació que tenen amb la ciència no és gaire llunyana d’una experiència de tipus religiós. Hi ha uns senyors amb bata blanca que escriuen uns llibres en què diuen que han calculat una sèrie de coses complicades, fora del seu abast, i han arribat a unes conclusions més o menys provisionals que més o menys tothom accepta com a certes perquè, de fet, funcionen.

La tecnologia és el gran què perquè la ciència contemporània, a diferència de l’antiga, no parteix del sentit comú, i no pretén justificar l’experiència diària. Al contrari, sovint és contraintuïtiva o directament pertany a un altre pla intel·lectual. El pes del context i de l’autoritat són l’essencial. I la tria entre Darwin i el creacionisme depèn de qui consideren una autoritat o qui al seu voltant és tractat com a tal. En tots dos casos se’ls diu que si estudien molt ho arribaran a comprendre.

Deixo clar que no estic dient que la ciència i la religió siguin la mateixa cosa. Estic dient que abans de tenir un coneixement científic mínim (o religiós, de fet), la relació amb la veritat acceptada depèn justament del fet que és acceptada, no pas de què sigui veritat o verificable. Curiosament, a més, alguns creacionistes tenen la seva visió més ben documentada, em porten llibres i em fan preguntes dures. Són torbadorament més científics perquè estan acostumats a anar contra corrent i a qüestionar l’statu quo. La majoria evolucionen, i comprenen millor Darwin. S’adapten amb gran intel·ligència, podríem dir.

Etiquetes

Darrers articles

El turisme i nosaltres

El turisme representa actualment un 14% de l’ocupació total de Catalunya. Això ens situa entre els països amb el percentatge més gran de la població treballant en turisme. És una mala idea. Ens fa massa depenents d’un sol sector. Això és negatiu per dos motius. Perquè si hi ha una crisi en aquest sector —per […]

Què ha passat amb la CUP?

Vaig votar la CUP el desembre del 2017, després del Primer d’Octubre. Pensava que podien ser una força per controlar les pulsions destructives dels dos grans partits, que havien fet tot el possible per malbaratar la millor oportunitat que ha tingut Catalunya per treure’s el control d’Espanya del damunt i construir un món propi. Però […]

Per què Puigdemont no serveix per al futur de Catalunya

Puigdemont no serveix pel futur de Catalunya, almenys si el futur que volem no passa per la pacificació i la tornada enrere. La proposta de Puigdemont significa l’acceptació d’una falsa normalitat política que deixa en un calaix l’autodeterminació, convertint-la en una promesa etèria, i camina cap a un Govern autonòmic sense eines per defensar els […]

  • Cerca