El Papa Joseph

28 de maig de 2013 0

(publicat a La Vanguardia del dissabte 16 de febrer del 013, penjat amb retard)

Durant el pontificat Benet XVI ha publicat tres encícliques, el 2005, el 2007 i el 2009. Una encíclica papal és el document sense valor jurídic de més alt rang que pot emetre un Papa. Té una qualitat personal, i expressa unes opinions que estan relacionades amb la suposada infal·libilitat papal de manera feble, només aplicable quan hi ha la necessitat de posar en pràctica alguna idea molt disputada.

Aquest detall em sembla important perquè a les tres encícliques Benet XVI insisteix molt en la idea de la fal·libilitat de l’home. El Papa presenta la vida com un avançar cap allò desconegut, a les palpentes. Descriu l’amor (2005), l’esperança (2007), i la caritat o acció social (2009) com uns impulsos imperfectes i fal·libles, com unes pulsions d’anticipació de la justícia, o d’una projecció de plenitud mai assolida del tot. La fe, ens diu Benet XVI, és aquest gest moral, encara que el faci un ateu o un fanàtic.

Tot això lliga amb les altres referències públiques que ha fet, a Auschwitz, per exemple, sobre la qüestió del silenci de Déu. Un Papa afirmant que Déu és silenciós és el mirall de Machado, segons el qual qui parla sol espera parlar-li a Déu un dia. El mèrit principal de Joseph Ratzinger és aquest, em fa l’efecte: haver-ho encarat sense embuts. Ha volgut emprendre una tasca doble, aparentment contradictòria: purificar els principis de la fe cristiana i explicar-los a la llum de les objeccions de la història. Quan el llegeixo, sento que està reescrivint el catolicisme per intentar demostrar que les respostes als problemes contemporanis es troben en el missatge original i primitiu de Crist; ara il·luminat per les virtuts de la raó crítica. És una tasca de gegant, inèdita en un Papa.

La llista d’alguns dels autors que cita en les tres encícliques és reveladora: Horkheimer, Adorno, Lenin, Marx, Engels, Nietzsche, Dostoievski, Kant, Descartes, Plató, Aristòtil, Heràclit. A tots ells els agafa pel costat que crema. Es pren seriosament les seves preguntes, rectifica, en pren les virtuts, i en qüestiona els errors primer des de la raó i després des de la fe, de vegades amb més èxit, de vegades amb menys. S’arrisca.

També és reveladora la seva dependència de Sant Agustí i les poques referències que hi ha, en canvi, a Sant Tomàs. Més enllà de les distàncies que hi ha entre el segle IV i el XIII, entre l’Imperi Romà en descomposició i l’Europa medieval, el món interior d’Agustí, les seves preguntes, apunten també cap aquesta imatge d’home que combat amb la vida per trobar-li significat.

Etiquetes

Darrers articles

Més enllà d’aquestes eleccions

Una manera d’entendre tot el que ha passat els darrers cinc anys, potser l’única manera que fa que tot sembli tenir una mica més de sentit, és acceptar que qui realment va enviar els polítics catalans a la presó i a l’exili vam ser nosaltres, el poble, quan vam desbordar el pessebre que tenien preparat […]

La confessió

[Capítol inèdit del llibre La Supèrbia (Fragmenta 2020)] Quan vaig publicar La Supèrbia vaig haver de retallar-ne uns quants capítols per raons d’espai. Aquest el vaig treure perquè era massa llarg i no volia retallar-lo. Segurament el refaré epr algun altre projecte, però aquí es en deixo la versió crua sense retocar que vaig treure […]

Per què sempre estem parlant de llibertat

Escric aquest article com a resposta llarga a un seguit de gent amb qui en les últimes hores he intercanviat opinions per tuiter. Una de les més representatives, tot i que han estat desenes, podria ser la del Tatxo Benet, que ha dit:  «la discusió no és en aquests moments sobre llibertats. El que cal […]

  • Cerca