El preu

06 de febrer de 2015 0

La Vanguardia 7 febrer 2015

Part de la reacció de l’independentisme amb Podem és enveja. Enveja de la determinació, de la voluntat de poder: ho vols? Que es noti. Davant del fracàs històric de l’esquerra pura, Pablo Iglesias és el retorn a la pregunta bàsica: quant diu que costa? El pacte de Syriza amb les bèsties aquelles per tal de governar no és gaire diferent del vertiginós gir al centre de Podem d’ençà de les europees.

Feia temps que no es veia tan clar el preu que cadascú es disposa a pagar. L’escassetat de recursos obliga i la partida es juga a la vista de tots.

Des del començament Podem s’ha espolsat els principis: són populistes explícits perquè el populisme guanya, perquè l’hiperlideratge funciona, perquè és més rendible caricaturitzar la casta i el poble i deixar que la vanitat de cadascú faci la resta que no exigir-se rectitud. Maquiavel, no el Joan petit quan balla. Predicar el “pa i treball” de Lenin i no el marxisme-leninisme. Diu Iglesias al seu últim llibre -tan dolent com astut- que l’estratègia consisteix a “no fer el que faria l’esquerra”. Li fas el discurs banal a la massa mentre a l’esquerra militant li piques l’ullet. No manipulen, és que han decidit pagar el preu de guanyar i es nota.

Si cal, pactant amb les pors de la casta de Barcelona, que són diferents. El progressiu despullament dels interessos assenyala que el temps de les oportunitats és madur. Les elits, els intel·lectuals i els acadèmics que durant quatre anys s’han oposat a l’autodeterminació sense pagar el preu, que s’han passat quatre anys fent veure que els preocupaven les garanties democràtiques, quatre anys alternant el subratllat del freak amb l’ocultació del desequilibri de poder, ordint metàfores sobre passions col·lectives, amplificant romanticismes i irracionalitats, ara han trobat una factura a mida. A saber: fer valer simultàniament Podem i la recuperació econòmica del PP.

Aquests equilibristes confien que hi ha xarxa: que Podem sigui prou fort per frenar el secessionisme però prou feble per deure favors i que la gent d’ordre noti la recuperació com els gossos de Pavlov, abans al cervell que a l’estómac.

Tothom paga. Les reformes que ha fet el PP, el tempo de la pujada i baixada d’impostos, són l’aparença d’una situació ascendent. La salivera, Pavlov. La veritat és que Espanya és molt lluny de solucionar cap dels problemes reals de la seva economia: la incapacitat de formar gent que pugui fer coses que a fora vulguin comprar, per exemple, o la de crear un ambient on qui vulgui fer, pugui fer i faci. El preu que paga el PP és l’estancament d’Espanya: saliva per avui, saliva per demà. I el del PSOE, pobrets, una rendició moral resumida en un codi penal autoritari.

Mentre l’última enquesta del CIS diu que puja Podem i baixen les preferències federalistes dels espanyols, Artur Mas, Oriol Junqueras, Antoni Castellà, David Fernández i tots nosaltres haurem de recordar que el preu o te’l poses tu o te’l posen els altres, però l’acabes pagant sempre. La part bona és que en temps d’oportunitats no hi caben victimismes.

Etiquetes

Darrers articles

Més enllà d’aquestes eleccions

Una manera d’entendre tot el que ha passat els darrers cinc anys, potser l’única manera que fa que tot sembli tenir una mica més de sentit, és acceptar que qui realment va enviar els polítics catalans a la presó i a l’exili vam ser nosaltres, el poble, quan vam desbordar el pessebre que tenien preparat […]

La confessió

[Capítol inèdit del llibre La Supèrbia (Fragmenta 2020)] Quan vaig publicar La Supèrbia vaig haver de retallar-ne uns quants capítols per raons d’espai. Aquest el vaig treure perquè era massa llarg i no volia retallar-lo. Segurament el refaré epr algun altre projecte, però aquí es en deixo la versió crua sense retocar que vaig treure […]

Per què sempre estem parlant de llibertat

Escric aquest article com a resposta llarga a un seguit de gent amb qui en les últimes hores he intercanviat opinions per tuiter. Una de les més representatives, tot i que han estat desenes, podria ser la del Tatxo Benet, que ha dit:  «la discusió no és en aquests moments sobre llibertats. El que cal […]

  • Cerca