El Reale dissolt

24 d'octubre de 2014 0

La Vanguardia 24 Octubre 2014

El passat dia 15 va morir Giovanni Reale. Per a molts estudiants de filosofia, dir “el Reale” és el mateix que per als estudiants d’economia dir “el Mas-Colell”: un llibre, un manual, una referència. La Història del Pensament Filosòfic i Científic en tres volums (signada amb Dario Antiseri) és un d’aquells llibres que primer estimes amb devoció i després menysprees amb pedanteria.

Primer et serveix per creuar el llindar de la ignorància, et fa un mapa i una jerarquia, i després el trobes incomplet, esbiaixat, embafós. El recomano sempre perquè és un ritual de pas: si el llegeixes de punta a punta et dilata les pupil·les i et deixa preparat per al revelat. Si el teu interès és esporàdic et fa d’àncora i et permet maniobrar.

Ara fa vuit anys, la Universitat Ramon Llull li va concedir un doctorat honoris causa i l’Esther Giménez-Salinas, que n’era la rectora (i jo el seu empleat), em va demanar que m’ocupés de fer-li d’amfitrió. La sensació que em va quedar és exactament la contrària que amb el llibre. Primer se’m va fer embafós. Era tan exquisidament amable que volies rentar-te les mans, i mostrava un grau d’enamorament tan bèstia amb la seva dona que et senties més segur imaginant-te’l amb una doble vida, plena d’efebs i cites al Marquès de Sade.

Però després era inevitable estimar-lo. Les converses s’enfilaven de seguida cap a perspectives zenitals. Mai no et perdonava la vida i mai no et feia la gara-gara. Quan jo li deixava anar algun comentari estúpid i ignorant, el prenia com qui pren un fil vell i brut, i de mica en mica, a base de preguntes i referències, teixia el passat i el present com una aranya: volies gronxar-t’hi. Cap al final de la conversa, et deixava un interrogant obert i l’acompanyava d’alguna ironia subtil i profunda, que primer et feia riure i després et deixava intrigat durant dies. Et dilatava les pupil·les.

En els discursos i brindis oficials, es referia a la seva dona, amb gran pompositat, com “la meva meitat indissoluble”, i li passava el micròfon: “ella i jo som iguals, tot el que fem és dels dos”. En les estones oficioses, es tenien petits detalls constantment i era clar que ja s’ho havien perdonat tot.

Uns dies després d’haver marxat, va arribar-me una caixa al despatx: la seva obra completa en italià. De tant en tant parlàvem per telèfon i m’aclaria dubtes. No he conegut ningú més pacient i generós. Molts acadèmics diuen amb raó que les seves cèlebres i innovadores interpretacions d’Aristòtil i de Plató són massa fantasioses i interessades (tècnicament: a Aristòtil li pressuposa la unitat metafísica i a Plató el sustenta en les anomenades “doctrines no escrites”) i que no era un filòsof sinó un professor. A mi em sembla que l’obra és com l’home: generosa i pacient, i és tan clar el que estima que et permet discrepar-ne violentament i tan amics. Voldria elogiar-lo menys, i no em surt. Com se sol dir, ell s’ho prenia amb filosofia: “els professors obrim camins: recorre’ls tu, aviam si hi trobes res”.

Darrers articles

Què ha passat amb la CUP?

Vaig votar la CUP el desembre del 2017, després del Primer d’Octubre. Pensava que podien ser una força per controlar les pulsions destructives dels dos grans partits, que havien fet tot el possible per malbaratar la millor oportunitat que ha tingut Catalunya per treure’s el control d’Espanya del damunt i construir un món propi. Però […]

Per què Puigdemont no serveix per al futur de Catalunya

Puigdemont no serveix pel futur de Catalunya, almenys si el futur que volem no passa per la pacificació i la tornada enrere. La proposta de Puigdemont significa l’acceptació d’una falsa normalitat política que deixa en un calaix l’autodeterminació, convertint-la en una promesa etèria, i camina cap a un Govern autonòmic sense eines per defensar els […]

Propaganda colonial

Aquest anunci és tòxic: “La Generalitat governa bé.” Ve a dir que no hi ha cap problema. Que es pot viure sota aquest règim. Que és millor abandonar tot intent d’assenyalar el conflicte i carències de fons i encarar-los. Vol convèncer-nos que la mort és dolça. Mireu-lo: https://x.com/govern/status/1765721034731253906?s=20 La situació de Catalunya es que està […]

  • Cerca