La família gai

27 de març de 2015 0

La Vanguardia 27 març 2015

El millor musical que he vist a Broadway és The book of mormon, una paròdia religiosa escrita pels creadors de South Park. En el número Turn it off, un grup de missioners mormons canten a l’autorepressió de l’homosexualitat: “Apaga-ho: com un interruptor,/ ja no hi és i ara estàs molt millor!”. Doncs ara resulta que Salt Lake City, la capital de Utah i del mormonisme, és un pol d’atracció gai.

Aquesta setmana, l’empresa d’enquestes Gallup ha presentat els resultats d’una recerca sobre lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB, en acrònim) als EUA. Tot i que conté dades esperables, com ara que les ciutats de la costa oest tenen els percentatges més alts d’LGTB i que als estats dels sud n’hi viuen menys (o bé els costa més admetre-ho), també hi ha sorpreses.

Per començar, les diferències entre els llocs amb més i menys presència LGTB són més petites que les diferències per raó d’ideologia política, religió o ètnia. Fins i tot entre camp i ciutat hi ha pocs canvis. El contrast més gran és entre San Francisco, un 6.2%, i Birmingham, Alabama, un 2,6%, però en general la cosa està al voltant d’entre el 3 i el 4%, en un país on un 3,6% de la població es declara LGTB. L’altra sorpresa és que hi ha ciutats conservadores per sobre de la mitjana, un 4,6% a Salt Lake City, per exemple.

Els experts apunten a un parell de raons. La primera, com sempre, la tecnologia. Abans, per conèixer gent com tu, havies d’anar a un bar de gent com tu en un barri on la gent com tu fos respectada, i això, en l’imaginari americà LGTB, vol dir San Francisco i Nova York. Ara ho fas on line. La segona, més interessant, és una combinació entre l’augment de la tolerància i la necessitat de viure en un lloc on puguis establir relacions comunitàries sòlides. Salt Lake City seria un pol d’atracció regional, en aquesta hipòtesi: combina la tolerància urbana amb els forts lligams familiars i comunitaris propis dels mormons. Si ets de Utah, t’hi sentiràs menys sol i més relligat culturalment que a Manhattan.

L’any passat, l’Associació de Geògrafs Americans va publicar un article sobre hàbits migratoris d’homes gais. El geògraf Nathaniel Lewis detecta que, a partir de certa edat, els homes que van migrar a les ciutats amb una escena gai viva comencen a anar-se’n a ciutats més petites, on es puguin sentir part d’una comunitat o on hi hagi feina estable. I els joves ja no necessiten tant anar a capitals gais.

Aquestes recerques trenquen mites sobre la prevalència de la identitat sexual a l’hora d’instal·lar-se en un lloc o altre. També indiquen que els guetos de tolerància s’estenen, per fi. Però sobretot signifiquen la revenja dels lligams culturals, comunitaris i familiars, tan menyspreats. Anem cap a una combinació de llibertat i comunitat, enlloc de la vella contraposició. Sense l’una no hi ha l’altra. Als farsants que disfressen de cosmopolitisme els seus lligams i el seu confort provincià: turn it on.

Darrers articles

Què ha passat amb la CUP?

Vaig votar la CUP el desembre del 2017, després del Primer d’Octubre. Pensava que podien ser una força per controlar les pulsions destructives dels dos grans partits, que havien fet tot el possible per malbaratar la millor oportunitat que ha tingut Catalunya per treure’s el control d’Espanya del damunt i construir un món propi. Però […]

Per què Puigdemont no serveix per al futur de Catalunya

Puigdemont no serveix pel futur de Catalunya, almenys si el futur que volem no passa per la pacificació i la tornada enrere. La proposta de Puigdemont significa l’acceptació d’una falsa normalitat política que deixa en un calaix l’autodeterminació, convertint-la en una promesa etèria, i camina cap a un Govern autonòmic sense eines per defensar els […]

Propaganda colonial

Aquest anunci és tòxic: “La Generalitat governa bé.” Ve a dir que no hi ha cap problema. Que es pot viure sota aquest règim. Que és millor abandonar tot intent d’assenyalar el conflicte i carències de fons i encarar-los. Vol convèncer-nos que la mort és dolça. Mireu-lo: https://x.com/govern/status/1765721034731253906?s=20 La situació de Catalunya es que està […]

  • Cerca