Mínim Rajoy

25 de juliol de 2015 1

La Vanguardia 25 juliol 2015

Rajoy no fa res, però dimecres la nova llei de Seguretat Nacional va aprovar-se al Congrés amb els vots del PP, PSOE i UPyD. Pel que fa a nosaltres, el mínim que se’n pot dir és que la llei és una nova excusa per laminar i sostreure competències a les comunitats autònomes. Dic que és el mínim perquè és el que en va dir el diputat d’Unió Antoni Picó.

Se’n poden dir més coses, com ara que la llei crea la categoria ‘situación de interés para la seguridad nacional,” que inclou la genèrica ‘defensa de Espanya’ i els seus valors constitucionals, inclosa la indissolubilitat. La dotzena de pàgines que despleguen la llei són tan genèriques que de fet es podria dir que qualsevol cosa que interessi el govern és una situació d’interès i, en fi, aquesta situació d’interès permet al govern central prendre el control dels mossos d’esquadra i, en general, de qualsevol recurs material de la Generalitat.

Rajoy només llegeix el Marca, però ha presentat una reforma electoral que li permetria obtenir la majoria absoluta de regidors en els municipis on només ha guanyat per majoria pelada. El mínim que se’n pot dir és que es tracta d’una cacicada, que és el que n’ha dit Albert Rivera. Amb els mateixos resultats del 24M, el PP tindria 386 batllies més.

Rajoy és exasperantment inactiu, però el passat 1 de juliol va entrar en vigor la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, i la reforma del Codi Penal (amb el suport del PSOE). El mínim que se’n pot dir ho va dir el conservador Elenter Vigo en el seu blog: la combinació entre la reforma del codi i la nova llei deixa competències dels jutges en mans del govern, atès que han desaparegut les faltes del Codi Penal, i les noves infraccions de la llei de seguretat passen a ser de tipus administratiu. “Está mal y es peligroso,” va dir-hi Vigo.

Però se’n poden dir més coses i menys tècniques, com les que va dir The New York Times en un editorial: “La nova llei mordassa espanyola retorna inquietantment als dies foscos del règim de Franco. No té lloc en un país democràtic.”

Rajoy no es mou ni un mil·límetre per encarar-se a l’independentisme, però des del 2011 el seu govern no ha parat de recentralitzar en tots els fronts. El mínim que se’n pot dir ho va dir el govern de la Generalitat en un informe de 100 pàgines on s’hi veu l’ofec econòmic, polític, legislatiu i social al qual ha estat sotmesa la Generalitat i els seus serveis socials.

Però de l’intent de recentralització se’n poden dir coses pitjors, per exemple el que diu l’informe elaborat el 2013 pel propi govern Rajoy, de títol Reforma de las Administraciones Públicas. Són 730 pàgines dedicades a solucionar les ‘duplicitats administratives’ per la via de donar-ne el control absolut al govern central.

Rajoy no fa res, Rajoy només llegeix el Marca, Rajoy és exasperantment inactiu, Rajoy no es mou ni un mil·límetre. La solució, com sap tothom, és empènyer-lo a reformar la Constitució. Com si li calgués el més mínim.

Etiquetes

Darrers articles

L’espanyolització i els espanyolitzadors

TV3 hauria de ser la televisió en català. De l’espectador només se n’hauria de pressuposar que entén o vol entendre el català. No s’hauria de fer cap altra presumpció. Sigui d’algun territori de parla catalana, sigui un català que viu a fora i educa els seus fills en català i en la llengua del seu […]

Més enllà d’aquestes eleccions

Una manera d’entendre tot el que ha passat els darrers cinc anys, potser l’única manera que fa que tot sembli tenir una mica més de sentit, és acceptar que qui realment va enviar els polítics catalans a la presó i a l’exili vam ser nosaltres, el poble, quan vam desbordar el pessebre que tenien preparat […]

La confessió

[Capítol inèdit del llibre La Supèrbia (Fragmenta 2020)] Quan vaig publicar La Supèrbia vaig haver de retallar-ne uns quants capítols per raons d’espai. Aquest el vaig treure perquè era massa llarg i no volia retallar-lo. Segurament el refaré epr algun altre projecte, però aquí es en deixo la versió crua sense retocar que vaig treure […]

  • Cerca