Novaiorquesos (6): marxista-madridista

28 de maig de 2011 4

Viu a Brooklyn amb la seva dona i dos gats. És filòsof: està escrivint una tesi sobre ‘espai i democràcia’. Té 28 anys i és un animal polític. El dia que van començar les acampades va aparèixer a casa meva, excitadíssim. Portava mesos ajudant amb l’organització, aquella nit no havia dormit amorrat a twitter i en un rampell acabava de comprar-se un bitllet per anar a Madrid. Necessitava la meva impressora. Hi havia de ser.

No estem d’acord en res (es defineix ‘marxista-madridista’), i sempre discutim per tot. Aquests darrers dies també: via email, skype y facebook. Molts decibels. A vegades m’acusa de no entendre la complexitat de les coses que estan passant, i a vegades de no voler-ho entendre. Els meus articles sobre el tema li van semblar un horror. Quin email que em va enviar, Déu meu. És un coordinador a la plaça Sol i afirma que la regla número u és no creure la versió que la premsa dóna d’ells. Li he fet una proposta indecent: ‘explica-ho tu.’ M’ha demanat que no escrigui el seu nom perquè ‘és un punt bàsic: ni líders, ni representants, ni personalitzacions.’ Un cop fetes les presentacions, constatant que vivim en universos diferents, i que la democràcia parlamentària, amb tots els seus defectes, és el millor que ens ha passat, li cedeixo la resta d’aquesta columna:

“Quan la ciutat va despertar, la plaça seguia presa. Plena de gent entregada a una tasca  titànica, inimaginable, desproporcionada: donar-se una educació política que només un segon abans semblava impossible. No qüestionem només les formes del poder existent, els espais i els temps d’una vida sense dret a la paraula, el preu insuportable d’una estafa que per fi ens neguem a carregar sobre les nostres espatlles. A les assemblees populars, en les llargues hores de feina, no només protestem: estem aprenent a construir.

Aquest és l’escàndol de les nostres places: estem aprenent sense saber, ens eduquem treballant sense un programa previ i sense necessitat de catedràtics. Portem deu dies vivint junts sense permís, sense competició i sense diners, radiografiant problemes i pensant solucions, participant de totes les decisions que prenem, reinventant la responsabilitat, la iniciativa, la crítica, el diàleg. Estem fent totes les coses per les quals  no ens han preparat, i les estem molt bé. Tan bé que, cada dia amb més convenciment, a aquest escàndol nosaltres l’anomenem democràcia.

Aquells que només van veure a les places una joventut ‘indignada’ no van entendre el més important. La nostra força no és la ira: és la intel·ligència, el talent, el futur. El brot llibertari que recorre les nostres places només hauria d’ennuegar aquells que ens deixen en herència un fracàs sense donar explicacions. Però aquest brot porta una promesa de llibertat, i ha de ser una esperança per a tots. La ciutat va despertar i va preguntar: qui sou, què voleu. Cada dia, les places responen: som nosaltres qui estem fent les preguntes. I qui acabarà donant-n’hi resposta.”


Darrers articles

L’espanyolització i els espanyolitzadors

TV3 hauria de ser la televisió en català. De l’espectador només se n’hauria de pressuposar que entén o vol entendre el català. No s’hauria de fer cap altra presumpció. Sigui d’algun territori de parla catalana, sigui un català que viu a fora i educa els seus fills en català i en la llengua del seu […]

Més enllà d’aquestes eleccions

Una manera d’entendre tot el que ha passat els darrers cinc anys, potser l’única manera que fa que tot sembli tenir una mica més de sentit, és acceptar que qui realment va enviar els polítics catalans a la presó i a l’exili vam ser nosaltres, el poble, quan vam desbordar el pessebre que tenien preparat […]

La confessió

[Capítol inèdit del llibre La Supèrbia (Fragmenta 2020)] Quan vaig publicar La Supèrbia vaig haver de retallar-ne uns quants capítols per raons d’espai. Aquest el vaig treure perquè era massa llarg i no volia retallar-lo. Segurament el refaré epr algun altre projecte, però aquí es en deixo la versió crua sense retocar que vaig treure […]

  • Cerca