Off

13 de febrer de 2015 0

La Vanguardia 13 febrer 2015

El dia 29 de novembre -fa 76 dies- vaig deixar-me el mòbil en un taxi i no me n’he comprat un altre. En aquell moment no tenia pressupost, després la companyia telefònica no disposava del model que jo volia i de mica en mica vaig començar a sentir-me més i més còmode amb el fet de no tenir-ne. És el període més llarg que he estat sense mòbil en 14 anys.

El primer que vull desmentir és que la tecnologia ens deshumanitzi. Fem servir la paraula deshumanitzar per referir-nos sobretot a l’absència de sentiments, especialment quan aquests sentiments es refereixen als altres, i, en particular, quan aquests sentiments són capaços de transformar les incomoditats del contacte humà en expressions de sentit. En curt: ser humà, en aquest context, vol dir ser empàtic. I ser empàtic vol dir pagar el preu del fàstic i de la manca de llibertat que la presència dels altres ens imposa.

La tesi dominant sobre la tecnologia és que ens deshumanitza perquè substitueix el contacte humà pel contacte amb la màquina. En lloc d’haver de sentir la fortor metàl·lica de l’alè del teu interlocutor, en lloc d’aguantar la mirada violenta, el to de veu sardònic o el gest invasiu, en lloc d’haver de respondre segons el seu ritme i voluntat, en lloc -en fi- d’un ésser humà, tens un watsap, un tuit, un like, una freda i distant solitud mediada per la màquina. Un marge per no haver de sentir.

Doncs no. Perdoneu-me aquesta distinció d’estar per casa, però la conseqüència més intensa d’aquests 76 dies de guaret és justament que he pogut sentir menys i pensar més. He estat més tranquil, menys a mercè del desig aliè. Els primers dies és cert que patia uns nervis intermitents, però eren nervis de ionqui: anava pel carrer i el frec del texà amb els calçotets produïa un esclat d’electricitat estàtica que jo percebia com una vibració i ràpidament posava la mà a la butxaca esperant trobar-hi un missatge. O m’arribava l’eco d’un bip, el fragment perdut d’una melodia, i tombava el coll buscant el mòbil. O em descobria amb ànsia d’alguna cosa que no sabia què era, tenia una absència indescriptible, i era la dopamina del contacte constant.

Però a mesura que han anat passant els dies m’he alliberat d’haver de compartir sentiments contra la meva voluntat. Els missatges, els comentaris, les trucades, els e-mails se m’imposaven com estats d’ànim que no eren meus i m’obligaven a ser empàtic o a odiar molt més que amb la presència del cos llardós de l’altre. He descobert que l’absència física, la mediació de l’andròmina, m’empenyia a una cascada de sentiments perquè no havia de pagar cap preu per sentir-los.

Ara que estic desconnectat sóc més reflexiu perquè cada intercanvi emocional és a flor de pell i se’m fa més vertiginós i car. Miro els que passen el dia amb el coll tort, enganxats a la pantalla, i veig addictes a la humanitat, al sentiment permanent, buscant dosis d’amor i odi a qualsevol preu. Esfereïdors humans massa humans, maquillatge de fira sense doble intenció.

Etiquetes

Darrers articles

Què ha passat amb la CUP?

Vaig votar la CUP el desembre del 2017, després del Primer d’Octubre. Pensava que podien ser una força per controlar les pulsions destructives dels dos grans partits, que havien fet tot el possible per malbaratar la millor oportunitat que ha tingut Catalunya per treure’s el control d’Espanya del damunt i construir un món propi. Però […]

Per què Puigdemont no serveix per al futur de Catalunya

Puigdemont no serveix pel futur de Catalunya, almenys si el futur que volem no passa per la pacificació i la tornada enrere. La proposta de Puigdemont significa l’acceptació d’una falsa normalitat política que deixa en un calaix l’autodeterminació, convertint-la en una promesa etèria, i camina cap a un Govern autonòmic sense eines per defensar els […]

Propaganda colonial

Aquest anunci és tòxic: “La Generalitat governa bé.” Ve a dir que no hi ha cap problema. Que es pot viure sota aquest règim. Que és millor abandonar tot intent d’assenyalar el conflicte i carències de fons i encarar-los. Vol convèncer-nos que la mort és dolça. Mireu-lo: https://x.com/govern/status/1765721034731253906?s=20 La situació de Catalunya es que està […]

  • Cerca