Per què el compromís d’Ernest Maragall és una bomba de fum

31 de desembre de 2018 0

Continuació d’aquest fil de twitter.

Maragall vol fer entrar Valls en contradicció, per quin motiu? No té cap frontera amb C’s, només l’hi serveix per centrar la campanya a una batalla ERC-C’s i evitar-se col·lisions amb Colau, que és la frontera que vol conquerir.

Per fer-ho necessita obviar els conflictes de fons de la ciutat, que Colau també obvia, i alimentar la idea que qualsevol cosa que no sigui Valls ja val, i que no anirà més enllà.

És a dir, necessita el suport de La Vanguardia a canvi de no esvalotar el galliner.

Amb aquest “compromís” Maragall s’està oferint per controlar la ciutat, que és l’oferta que el policia Valls havia fet a l’oligarquia de la ciutat. Republicanisme retòric, com Valls; tranquil·litat institucional, com Valls; i defensar els “drets fonamentals” que ja apareixen a la Constitució en nom de frenar la ultradreta, com Valls.

Mentrestant, el petit dels germans Maragall ni vol ni pot alçar la veu per explicar que Barcelona està en una cruïlla històrica que cap d’aquests discursos ens pot ajudar a pensar bé. No pot fer-ho perquè implicaria entrar en conflicte amb els poders dels quals busca el suport a canvi de callar, Colau inclosa.

No es tracta de qui és més o menys independentista sinó de veure que les veritats que no defensem nosaltres no les defensarà ningú, que la Barcelona que podem fer no la farà ningú si no la fem nosaltres, i que renunciar a allò que vols i allò que pots a canvi de control socialsempre acaba enfortint a qui et vol de cara a la paret.

Optar pel front anti-Vox és bescanviar les preguntes difícils sobre la nostra llibertat a canvi d’aconseguir la centralitat política en el taulell espanyol i al preu de fer-li propaganda a Vox: fer-los visibles, perillosos, efectius. És alimentar la ultradreta espanyola per tal de tenir una excusa per esdevenir, simplement, l’esquerra provinciana de la segona ciutat d’Espanya.

La cruïlla històrica de Barcelona no és diferent de la de les altres ciutat globals. La democràcia està en retrocés no perquè Vox pugi a Andalusia, sinó perquè els partits de sempre han decidit optar pel control social en lloc de democratitzar.

Etiquetes

Darrers articles

Més enllà d’aquestes eleccions

Una manera d’entendre tot el que ha passat els darrers cinc anys, potser l’única manera que fa que tot sembli tenir una mica més de sentit, és acceptar que qui realment va enviar els polítics catalans a la presó i a l’exili vam ser nosaltres, el poble, quan vam desbordar el pessebre que tenien preparat […]

La confessió

[Capítol inèdit del llibre La Supèrbia (Fragmenta 2020)] Quan vaig publicar La Supèrbia vaig haver de retallar-ne uns quants capítols per raons d’espai. Aquest el vaig treure perquè era massa llarg i no volia retallar-lo. Segurament el refaré epr algun altre projecte, però aquí es en deixo la versió crua sense retocar que vaig treure […]

Per què sempre estem parlant de llibertat

Escric aquest article com a resposta llarga a un seguit de gent amb qui en les últimes hores he intercanviat opinions per tuiter. Una de les més representatives, tot i que han estat desenes, podria ser la del Tatxo Benet, que ha dit:  «la discusió no és en aquests moments sobre llibertats. El que cal […]

  • Cerca