Per què el compromís d’Ernest Maragall és una bomba de fum

31 de desembre de 2018 0

Continuació d’aquest fil de twitter.

Maragall vol fer entrar Valls en contradicció, per quin motiu? No té cap frontera amb C’s, només l’hi serveix per centrar la campanya a una batalla ERC-C’s i evitar-se col·lisions amb Colau, que és la frontera que vol conquerir.

Per fer-ho necessita obviar els conflictes de fons de la ciutat, que Colau també obvia, i alimentar la idea que qualsevol cosa que no sigui Valls ja val, i que no anirà més enllà.

És a dir, necessita el suport de La Vanguardia a canvi de no esvalotar el galliner.

Amb aquest “compromís” Maragall s’està oferint per controlar la ciutat, que és l’oferta que el policia Valls havia fet a l’oligarquia de la ciutat. Republicanisme retòric, com Valls; tranquil·litat institucional, com Valls; i defensar els “drets fonamentals” que ja apareixen a la Constitució en nom de frenar la ultradreta, com Valls.

Mentrestant, el petit dels germans Maragall ni vol ni pot alçar la veu per explicar que Barcelona està en una cruïlla històrica que cap d’aquests discursos ens pot ajudar a pensar bé. No pot fer-ho perquè implicaria entrar en conflicte amb els poders dels quals busca el suport a canvi de callar, Colau inclosa.

No es tracta de qui és més o menys independentista sinó de veure que les veritats que no defensem nosaltres no les defensarà ningú, que la Barcelona que podem fer no la farà ningú si no la fem nosaltres, i que renunciar a allò que vols i allò que pots a canvi de control socialsempre acaba enfortint a qui et vol de cara a la paret.

Optar pel front anti-Vox és bescanviar les preguntes difícils sobre la nostra llibertat a canvi d’aconseguir la centralitat política en el taulell espanyol i al preu de fer-li propaganda a Vox: fer-los visibles, perillosos, efectius. És alimentar la ultradreta espanyola per tal de tenir una excusa per esdevenir, simplement, l’esquerra provinciana de la segona ciutat d’Espanya.

La cruïlla històrica de Barcelona no és diferent de la de les altres ciutat globals. La democràcia està en retrocés no perquè Vox pugi a Andalusia, sinó perquè els partits de sempre han decidit optar pel control social en lloc de democratitzar.

Etiquetes

Darrers articles

El turisme i nosaltres

El turisme representa actualment un 14% de l’ocupació total de Catalunya. Això ens situa entre els països amb el percentatge més gran de la població treballant en turisme. És una mala idea. Ens fa massa depenents d’un sol sector. Això és negatiu per dos motius. Perquè si hi ha una crisi en aquest sector —per […]

Què ha passat amb la CUP?

Vaig votar la CUP el desembre del 2017, després del Primer d’Octubre. Pensava que podien ser una força per controlar les pulsions destructives dels dos grans partits, que havien fet tot el possible per malbaratar la millor oportunitat que ha tingut Catalunya per treure’s el control d’Espanya del damunt i construir un món propi. Però […]

Per què Puigdemont no serveix per al futur de Catalunya

Puigdemont no serveix pel futur de Catalunya, almenys si el futur que volem no passa per la pacificació i la tornada enrere. La proposta de Puigdemont significa l’acceptació d’una falsa normalitat política que deixa en un calaix l’autodeterminació, convertint-la en una promesa etèria, i camina cap a un Govern autonòmic sense eines per defensar els […]

  • Cerca