Seré breu

03 de juliol de 2015 2

La Vanguardia 3 juliol 2015

L’editorial Houghton Miffin Harcourt publica cada any un llibre amb ‘els millors assajos americans’ de la premsa. Es podria fer un panteó de l’assaig només amb els editors de cada any: Talese (1987), Sontag (1992), Menand (2004), Foster Wallace (2007),  Hitchens (2010).

Aquesta mena de llibres són populars perquè la tradició de l’assaig periodístic pausat, que combina dades i fets amb reflexió i bona prosa és un gènere viu i amb prestigi al món anglo-saxó, a diferència de Catalunya, on pràcticament ha desaparegut. Des que la generació dels anys 30 va ser esborrada per la guerra i la dictadura (sense haver assolit l’esplendor), a la nostra premsa la brevetat és la norma. La notícia renuncia al context i la columna brilla si és vertical. He deixat de comptar les vegades que se m’ha dit que una bona columna defensa una sola idea.

El columnisme viu dins d’una camisa de força. Més enllà de censures, línies editorials, interessos i tota la pesca habitual, la columna es construeix sobre una ficció de seguretat. Cal escriure-la emprant els recursos retòrics que expressen amb més claredat la posició que s’hi defensa. El text se separa dels dubtes de l’autor per guanyar eficàcia.

Té avantatges: la claredat ajuda a pensar, i no només al lector. Em passa sovint que descobreixo idees que tinc perquè les he de defensar sense arestes. Hi ha coses que només s’aprenen quan les publiques, com hi ha manies que només reconeixes quan les dius en veu alta.

L’assaig, en canvi, experimenta amb els límits del pensament. Els d’un mateix, s’entén, i no només contra els altres. Hi cap una veu que es busca les contradiccions i els punts cecs a ella mateixa, encara que defensi una posició apassionadament o pretengui un retrat factual. Aquesta llibertat té un impacte bestial en la història dels països. En el detall, en la giragonsa, hi ha la comprensió.

De tant en tant, aquest periodisme sembla que repunta, com ara, però sempre hem sucumbit al tràgic destí de no tenir un mercat prou gran. Escriure llarg és car. Per fer arribar el lector al clímax, calen editors que salvin els autors d’ells mateixos i tampoc no en tenim. També la majoria de diaris digitals han optat per la columna, a 30 euros el servei. En conseqüència, la majoria d’escriptors envien textos de 30 euros. L’incentiu és publicar sovint i pensar poc. Al preu de 5 columnistes digitals diaris tindries dos assagistes en plantilla, però els assajos pensats i contextualitzats tenen un cost, i és polític. El resultat és un periodisme atrapat en les pròpies idees i cautelós amb els deutes. El peix, la cua.

La idea que no hi cap en aquest text és que les carències del nostre sentit de la llibertat brillen fins i tot en els gèneres que dominen el periodisme. La columna pot ser un crit contra el poder, o una fletxa cap a la fosca, però rarament passa de crit o d’espurna. Ens queden les excepcions, però no pretendran que matisi tant aquí. No es viu de les excepcions.

Etiquetes

Darrers articles

Què ha passat amb la CUP?

Vaig votar la CUP el desembre del 2017, després del Primer d’Octubre. Pensava que podien ser una força per controlar les pulsions destructives dels dos grans partits, que havien fet tot el possible per malbaratar la millor oportunitat que ha tingut Catalunya per treure’s el control d’Espanya del damunt i construir un món propi. Però […]

Per què Puigdemont no serveix per al futur de Catalunya

Puigdemont no serveix pel futur de Catalunya, almenys si el futur que volem no passa per la pacificació i la tornada enrere. La proposta de Puigdemont significa l’acceptació d’una falsa normalitat política que deixa en un calaix l’autodeterminació, convertint-la en una promesa etèria, i camina cap a un Govern autonòmic sense eines per defensar els […]

Propaganda colonial

Aquest anunci és tòxic: “La Generalitat governa bé.” Ve a dir que no hi ha cap problema. Que es pot viure sota aquest règim. Que és millor abandonar tot intent d’assenyalar el conflicte i carències de fons i encarar-los. Vol convèncer-nos que la mort és dolça. Mireu-lo: https://x.com/govern/status/1765721034731253906?s=20 La situació de Catalunya es que està […]

  • Cerca